Blog

Pro milovníky květin je Nizozemsko pravým rájem. Na jaře se celé pobřeží Severního moře rozzáří pestrobarevnou paletou rozkvetlých květinových polí a celoročně bývá veřejně přístupná vůbec největší květinová burza na světě Royal FloraHolland v městečku Aalsmeer.

Musím říct, že jde o působivé místo, které vás ohromí nejen množstvím květů, ale zejména perfektní logistikou. Denně probíhá na ploše 990 000 m² brilantně zorganizovaný prodej a dokonalá distribuce nejkřehčí a nejvoňavější světové komodity. Během jedné minuty se zde prodá neuvěřitelných 60 000 květin. Každý den jde tedy celkem o 16 milionů řezaných a přibližně 1 milion hrnkových květin, které by nejpozději do 24 hodin od okamžiku prodeje měly ozdobit pulty květinářství po celé Evropě!

Roční obrat burzy činí 4,7 miliard euro a zdejší dynamické dění ovlivňuje oficiální ceny řezaných i hrnkových květin na celém světě. Asi není divu, že se někdy nizozemská burza přirovnává ke květinové Wall Street.

Květy pochází nejen z Holandska, ale i z jiných zemí Evropy, Afriky a Jižní Ameriky a míří zejména do Německa, Anglie a Francie. A dokonce i vám všem v Čechách a na Slovensku dělají radost kytice, které prošly aukcí v Aalsmeeru.

Samotný průběh dražby tzv. holandského typu je velmi napínavá hra, na kterou jsou potřeba pevné nervy, velké zkušenosti, bystrý přehled a odhad vývoje cen.

Aukce začíná přesně v šest hodin ráno úderem gongu a kolem desáté už většinou bývá vše prodáno. Na obřích digitálních hodinách se kromě samotné vydražené částky objevují i podrobnější údaje o prodávaných rostlinách a nákupčí se musí rozhodovat bleskově - mají většinou jen pár sekund ke zmáčknutí tlačítka, kterým potvrdí cenu a nákup. Samotná cena se může během chvilky propadnout nebo naopak vyšplhat nahoru oproti průměru v daném období. I proto musí firemní nákupčí denně sledovat seznam dalšího zboží v nabídce a kontrolovat, jaký druh se objeví během dalších pár chvil, připadně vědět že už daný druh květin do nabídky nepřijde. Tímto způsobem proběhne na květinové burze v Aalsmeeru každý den kolem padesáti tisíc obchodních transakcí.

Taky se vám z toho všeho točí hlava jako mně? Ze všech těch čísel a květin a vozíčků a kamionů...A k tomu je vám pořád zima - řezané květy se totiž po dobu přítomnosti na burze ale i v následném transportu k zákazníkovi uchovávají při teplotách okolo 6 - 10 °C podle jednotlivých druhů. Je to proto, aby se co nejméně poškodily, než doputují do cílových květinářství.

Brrr a ach! Tady jde hlavně a ze všeho nejvíc o byznys - dokonale zorganizovaný obchod s křehkou krásou, která se díky kolosálnímu a bleskovému koloběhu dostane včas z jednoho konce světa na druhý a to doslova za pár hodin. Od této chvíle si já osobně budu mnohem víc vážit každého střípku lidské práce a umu, které provází cestu květin ze skleníků a zahrad až do našich domovů.

Pokud i vy chcete na vlastní oči vidět pestrobarevné burzovní klání, musíte si přivstat a do areálu dorazit co nejdřív. Otevřeno je každý den od 7:00 do 11:00, ve čvrtek pouze do 9:00. K hlavnímu vstupu jezdí autobusy z letiště i centra města. V této chvíli už bohužel spousta aktviti burzy probíhá online, přímá návštěva burzy je jiná než dřív. Spoustu praktických informací najdete na stránkách Flory a nebo mi napište!

https://www.royalfloraholland.com/en/about-us/who-we-are/ambition/visit-the-auction#963616