Blog

Koncem dubna celé Nizozemské království převlečené do oranžové barvy slaví státní svátek - narozeniny svého krále Willema-Alexandra.

Nejdřív trocha historie. Svátek se poprvé slavil 31. srpna roku 1885 - což byly narozeniny tehdejší princezny Wilhelminy. Po smrti jejího otce se Wilhelmina stala královnou a 31. srpen tak zůstal dnem oslav až do roku 1948. Po korunovaci její nástupkyně Juliany (4. září 1948) byl Koninginnedag - Den královny přeložen na její narozeniny na 30. dubna a stal se státním svátkem. Dcera Juliany - Beatrix ve svém korunovačním projevu v roce 1980 vyhlásila, že 30. duben se i nadále bude slavit jako národní svátek na počest její matky, protože její vlastní narozeniny připadají na 31. ledna, kdy panuje špatné počasí. Od roku 2014 se slaví Den krále - Koningsdag a to 27. dubna na narozeniny nového panovníka Willema-Alexandra. Jedinou výjimkou je neděle, kdy se podle tradice Den krále/královny nikdy neslaví. V tom případě se svátek přesune na sobotu.

Pro Holanďany a desítky tisíc návštěvníků z celého světa je královský den událostí roku. Už v předvečer oslav se venku na náměstích koncertuje a tančí. Vyzdobené ulice se 27. dubna od šesti hodin ráno promění na tržiště a probíhá v nich nekonečná pestrobarevná veselice. Také vodní kanály - grachty jsou doslava ucpané do oranžova nazdobenými loďkami a jejich karnevalově převlečenými posádkami.

Holanďané jsou národem obchodníků,  a tak není divu, že v den, který pro ně má takový význam, se na ulicích a v parcích prodává cokoli, od nepotřebných drobností přes oblečení až po hračky. V amsterdamském Vondelparku je bleší trh speciálně určený pro rodiny. Děti tady samy prodávají, nebo organizují rozmanité hry a zábavy. Příjmy z prodeje tento den nepodléhají zdanění ani jiným omezením. Jen se nesmí prodávat alkohol a to ani v obchodech. Už několik dní předem můžete na ulicích vidět na zemi nalepené nápisy např: bezet - což znamená obsazeno. Lidé si tak rezervují nejlepší místa pro svůj vlastní prodejní stánek.

Den krále je oslavou kreativity a hravosti místních, kteří se ze spořádaných lidí s přesně rozplánovanými diáři promění na jeden den v oranžový rozjívený dav valící se ulicemi. Dokážou si skvěle a nekonvenčně užít tento vyjímečný den. A to se mi moc líbí!

Pokud by jste chtěli v této době navštívit Amstredam, mám pro vás pár doporučení. Hned na začátek ale upozorňuji, že pokud nemáte rádi davy lidí, tak sem v tento čas raději nejezděte! Amsterdam se na Den krále rozroste skoro o milion návštěvníků! Proto například rezervace hotelů a letů musíte udělat opravdu včas, nejlépe několik měsíců předem. Přímo ve městě celý den nefunguje veřejná doprava a ani na kole se centrem nedá projíždět. Jsou zavřená muzea a některé obchody. O to víc to žije v ulicích! Na mnoha místech venku i v klubech probíhají hudební festivaly, bleší trhy, lidé pořádají pikniky a nebo vlastní soukromé koncerty. Oranžová barva a portréty členů královské rodiny zaplaví parky, výklady obchodů i lodě. Nezapomeňte si i vy přivézt něco oranžového a nebo si přímo tady na místě kupte tričko, klobouk nebo třeba oranžovou paruku.  

No a nakonec jen malá poznámka. Možná není jen tak, že tady bydlím už skoro deset let a jsem od první chvíle nekritickou obdivovatelkou Amsterdamu i jeho obyvatel. Moje narozeniny jsou totiž přesně ve stejný den! I já jsem narozená 27. dubna, i když o pár let později než náš král. Takže na zdraví! A třeba někdy na viděnou v Nizozemském království!