Blog

Sepsala jsem pro vás řadu námětů, shromáždila spoustu informací, vložila i modré proklikávací odkazy. Pokud se ale vydáte do města se mnou v roli průvodkyně, nebudete se trápit nad mapou a dozvíte se mnohem víc, než z mých textů. Tak a teď už začínáme jak jinak než pozvánkou do muzeí!

 1) Amsterdam jako město umění

Nejen pro případ deštivého dne doporučuji návštěvu některého z amsterdamských muzeí. Slibuji, že nudit se rozhodně nebudete. Amsterdamská muzea jsou živá, interaktivní a nabízí velmi atraktivní podívanou. Největší sbírku umění od středověku do dnešních dnů včetně děl holandských mistrů Rembrandta a Vermeera najdete v královském Rijksmuseum, jehož monumentální budova vévodí náměstí Museumplein. Na stejném místě stojí také Van Gogh museum, kde můžete shlédnout sbírku maleb, kreseb a dopisů tohoto významného umělce narozeného v Nizozemí. A hned vedle čeká na milovníky moderního umění Stedelijk museumRembrandthuis - dům, v němž žil a pracoval známý holandský malíř Rembrandt, je také přístupný veřejnosti. Obdivovatelé fotografií nesmí minout slavný FOAM, nebo Huis Marseille. Amsterdam Museum je nejlepším průvodcem po historii tohoto města. Vše o námořnických cestách a objevech Holanďanů se dozvíte v Het Scheepvaartmuseum. Musea Van LoonWillet-Holthuysen představují životní styl rodin bohatých amsterdamských obchodníků. Vůbec nejnavštěvovanější muzeum ve městě je Anne Frank Huis, kam si musíte koupit vstupenky online 1 měsíc předem! Doporučuji v dostatečném předstihu koupit online i vstupenky do muzea Vincenta van Gogha a Rijksmusea. Všechna další místa jsou přístupná bez problémů a bez dlouhého čekání.

2) Ztraťte se v uličkách středověkého města

Amsterdam je díky svému kompaktnímu jádru protkanému kouzelnými uličkami jako stvořený pro bezcílné toulky. Nejlepší je odložit průvodce a vydat se rovnou za nosem...zapomeňte na chvíli na mapu a jen tak se procházejte, obdivujte rozmanité domovní štíty, nakloněná průčelí, živý venkovní ruch, projíždějící lodě na kanálech, nakoukněte za pootevřené dveře, poseďte v kavárně, nebo na lavičce u vody.

3) Odpočiňte si v parcích

Amsterdamské parky jsou plné života. Od jara do podzimu se v nich schází místní lidé a pořádají pikniky, hrají fotbal, čtou si a odpočívají. V centru města je největší a nejznámější Vondelpark, kde se celé léto o víkendech pořádají koncerty a další kulturní aktivity. Amsterdam se pyšní i jednou z nejstarších botanických zahrad na světě De Hortus Botanicus. Založená byla v roce 1638 a ve sklenících se dá příjemně strávit deštivá část dne.

4) Projeďte se na kole

Jízdní kola jsou nedílnou součástí zdejšího života. Půjčovny najdete snad na každém rohu, zejména v okolí hlavního vlakového nádraží. Mnohé hotely nabízí svým hostům kola k půjčení. A cyklistické stezky spolu s rovinatým rázem k projížďce na kole přímo vyzývají. Proto neváhejte a zkuste se stejně jako místní, prohánět chvíli městem na dvou kolech...

5) Z lodi zažijete město jinak

Nasedněte na jednu z vyhlídkových lodí kotvících u hlavního nádraží a užijte si město jinak. Romantická bývá projíždka v noci pod rozsvícenými mosty, která může být spojená i s večeří přímo na palubě. Nebo nasedněte na jeden z přívozů za hlavním vlakovým nádražím, které vás zdarma převezou do oblasti Amsterdam Noord. Nejkratší cestou přímo na protější břeh připlujete k filmovému muzeu EYE, kde je volně přístupná řada atrakcí. Vřele doporučuji EYE kavárnu, kde můžete nekonečně dlouho sedět a pozorovat okolní ruch včetně projíždějích lodí, nebo zapadajícího slunce. Nejdelší trasa přívozu vede do přístavu NSDM-verf, kde nahlédnete do industriálního a alternativního srdce města.

6) Obdivujte Amsterdam z výšky

Díky tomu, že široko daleko není jediný kopec, se vám z každého i jen mírně vyvýšeného místa otevře skvělý výhled. A věřte, že jde o opravdu nevšední zážitek a další možnost, jak poznat město z jiného úhlu. Od dubna do října jsou přístupné věže kostelů Oude Kerk a Westerkerk. 2024 update: věž Westerkerku je kvůli rekonstrukci zavřená. Další možností jsou vyhlídkové restaurace například Blue Amsterdam na Kalverstraat kousek od květinového trhu, nebo bar hotelu Hilton LuminAir u hlavního nádraží. Hned vedle stojí moderní budova centrální knihovny. Projeďte se všemi patry až na vyhlídkovou terasu, odkud uvidíte mimo jiné i budovu vědecko technického muzea NEMO, připomínající potápějící se loď. Toto muzeum je oblíbeným cílem rodičů s dětmi a na jeho střeše se dá strávit příjemné letní odpoledne. Pokud projdete budovou centrálního vlakového nádraží, spatříte před sebou nově zrekonstruovanou budovu s hotelem, stometrovou vyhlídkou i pomalu se otáčející restaurací s dechberoucím výhledem - A´DAM Toren

7) Objevte tajná místa

Nejznámějším tajným místem a klidným útočištěm před ruchem okolních ulic, je bývalý konvent ze 14. století Begijnhof, který se skrývá na náměstí Spui za nenápadnými dřevěnými dveřmi vpravo od vchodu do knihkupectví American Book Center. Neméně zajímavý je tajný katolický kostel Ons Lieve Heer op Solder nedaleko od Oude Kerk. Vejdete do běžného grachtového domu a po výšlapu do nejvyššího poschodí vás překvapí rozlehlý a plně funkční kostelík. A do třetice doporučuji designovou pecku Hotel Droog. Taktéž zvenku nenápadný dům ze 17. století skrývá uvnitř na 700 m2 designový obchod, kavárnu, hotel, výstavní prostory i pohádkovou zahradu. Neobávejte se ani vstoupit do některého z hotelů na grachtech, jako například Andaz, nebo Pulitzer. Jejich neobyčejné vnitří zahrady s kavárnami jsou veřejně přístupné.

8) Něco pro milovníky zlatého moku

Holanďané pivo milují a Nizozemí spolu s Belgií patří mezi země s největším počtem pivovarů. Heineken raději vyměňte za jinou zajímavější značku ze zdánlivě nekonečné nabídky stylových hospůdek, nebo navštivte některý z amsterdamských pivovarů. Vyhlášenou specialitou jsou zdejší sezónní piva, každé jaro a podzim obohacují totiž zavedené pivovary svou nabídku o Lentebok (jarní pivo) či Herfstbok (podzimní). V malebném prostředí větrného mlýna si pochutnáte na silných organických pivech z produkce amsterdamské Brouwerij´t IJ. V zastrčené uličce kousek od centra červené čtvrti najdete Brouwerij De Prael, kde pivo točí lidé s psychickými poruchami. Mezi nejnovější patří Oeidipus BrewingDe Bierfabriek je proti stísněným hospůdkám příjemně prostorné místo. De Bekeerde Suster na Nieuwmarktu je bývalý klášter pro napravené hříšnice. Vaří zde vlastní chutné pivo a mají i vlmi dobré domácí hranolky. Opravdu bizardní je Delirium Cafe, kde nabízí 720 druhů piva a vysloužili si tím zápis v Guinnessově knize rekordů. K pivu doporučuji ochutnat výtečné holandské sýry, o kterých se víc dozvíte v mém dalším blogu.

9) Tržiště - místo pro nevšední nakupování

Nejen sobotní dopoledne patří v Amsterdamu nakupování na neodolatelných a velmi půvabných trzích. První trh byl v Amsterdamu otevřen v Židovské čtvrti v roce 1783 a dnes si můžete vybrat z víc jak třiceti tržnic, některé jsou otevřené každodenně, jiné zas jen určitý den v týdnu. Stánky na ulicích obsahují všechno, na co si vzpomenete – květiny, oblečení, neuvěřitelnou nabídku sýrů, ovoce, zeleniny a ryb. Na několika místech vám prodají čerstvou šťávu z ovoce a spoustu různých pečených i vařených dobrot…Setkávají se tu lidé, nakupují, povídají, přátelí se. Opravdová lahůdka je návštěva sobotního organického trhu na Noordermarktu propojená s bleší trhem. Taktéž v sobotu a organicky nakoupíte na ZuiderMRKT. Každý den se koná velký bleší trh na Waterlooplein a minout nemůžete ani proslavený plovoucí květinový trh. Pokud se vydáte kousek z centra, tak určitě nesmíte vynechat Ten Katemarkt, který přímo navazuje na asi teď nejvíc hip místo Amsterdamu - zrekonstruované bývalé tramvajové depo De Hallen. Soboty tady patří uměleckému trhu, je zde kino i food market, kde se dobře najíte a pobavíte. Ale vůbec nejslavnější a největší amsterdamský trh je Albert Cuyp Markt, kde koupíte opravdu všechno! A nezapomeňte na trhu ochutnat tradiční syrové rybičky - harinky s cibulkou a kyselými okurkami a nebo teplé sladké sušenky stroopwafels.

10) Prozkoumejte východní ostrovy a doky

Pokud máte rádi moderní rezidenční architekturu, pak si nenechte ujít návštěvu čtvrtí ležících východně od centrálního nádraží. V 50. letech 17. století vybudovalo město několik ostrovů, kde se zabydlely lodní společnosti a námořní úřady, byly zde loděnice, skladiště a ubytovny pro dělníky. Po krachu většiny společností a přesunutí lodního průmyslu směrem na západ blíž k moři se opuštěné ostrovy staly rájem pro architekty. Vedlo se mnoho debat mezi projektanty a radnicí, jejichž cílem bylo, vybudovat čtvrť s dostupným bydlením pro všehny pod heslem: "Zelená je modrá". Což znamená, že nedostatek prostoru pro zeleň měla vykompenzovat všudypřítomná voda a nekonečná obloha. Na některých místech je největší hustota na světě v počtu bytových jednotek nestojících na sobě - 100 domů na jednom hektaru. Najdete zde hravé mostky, domy oceněné řadou architektonických cen nebo i ulici Scheepstimmermanstraat, kde si kupci parcel mohli navrhnout a postavit, cokoliv se jim líbilo. Doporučuji vydat se sem na kole a využít mé průvodcovské služby. Tuhle oblast znám dobře, patří mezi má zamilovaná místa.

Další nepřehlédnutelná část východích ostrovů je Funenpark. Na místě bývalé ochranné pevnosti bylo postaveno 16 obytných bloků každý od jiného architekta, ale do navrhování konstrukce domů mohli mluvit i jejich budoucí obyvatelé. Domy jsou propojené zajímavými chodníky a travnatými plochami. Celá oblast je nepřístupná automobilům a též získala řadu ocenění.

Oblast východních doků tzv. NDSM okouzlí každého milovníka graffitti (Street Art Museum), nezávislé kultury (De Ceuvel) a moderní architektury (Čtvrť plovoucích domů).

11) Čtvrť červených luceren - Red Light District a coffeeshopy

V žádném jiném městě asi nezažijete nic podobného. Uprostřed středověkých uliček, v okolí nejstarších budov v Amsterdamu a jen malý kousek od hlavního náměstí Dam se na vás z výloh ozářených červeným světlem budou usmívat krásky a hned z vedlejších dveří se nadechnete vůně marihuany...prostituce je v Nizozemí legální od roku 1810, dámy platí daně a mají dokonce své odbory. V červené čtvrti můžete okukovat nejen krásky v oknech, ale také rozmanité výlohy sexshopů a nebo se nechat nalákat na live erotickou show. Nezkoušejte ale v této oblasti fotit, je to zakázané a dámy v oknech vás počastují velmi ostrými slovy, pokud vás před svým oknem přistihnou s mobilem. Víc se dozvíte na mém speciálním blogu.

Mezi další veřejně tolerované hříchy patří kouření marihuany, kterou si můžete koupit v některém z coffeeshopů, jejichž koncentrace je největší právě v Red Light District. Možná vás překvapí pestrá nabídka odrůd této zelené rostlinky, nebojte se a svůj výběr bez obav konzultujte s obsluhou.

Co se v červené čtvrti ovšem nesmí pod hrozbou velké pokuty, je pití alkoholu na ulici. Zajděte si na drink do některé ze zdejších hospůdek, ale pivní plechovka v ruce vás může stát až 95 euro.

12) Za krásami Nizozemska aneb výpravy za hranice města

Jste v Amsterdamu víc dnů? Pak se určitě vydejte na výlet. Vlaky i autobusy jezdí spolehlivě a často, podrobněji o dopravě tady. Autobusem nebo vlakem z hlavního nádraží se rychle dostanete například až ke vstupu do malebného skanzenu Zaanse Schans s klasickými vodními mlýny, dřevěnými domečky, výrobnou dřeváků a sýrů. Jiný skanzen dostupný autobusem je rybářská vesnička na ostrově Marken, odkud se dá lodí přeplout do další turistické atrakce městečka Volendam. Vlakem snadno dojedete do kouzelného Haarlemu s krásnou katedrálou na hlavním náměstí a spletí malých uliček, příjemných kaváren a muzeem malíře Franse Halse. Když pojedet z Haarlemu vlakem dalších pár minut do Zandvoort aan Zee, pak jste přímo pár kroků od písčité pláže Severního moře. Po osvěžující procházce ochutnejte něco z bohaté nabídky čerstvých rybích specialit na pojízdném stánku!

Tak, myslím, že tipů a čtení už bylo dost. Máte další otázky? Neváhejte a napište mi. S radostí vám se vším poradím. Neuvádím tady žádné tipy na restaurace, kavárny apod., protože jejich nabídka i kvalita se rychle mění. Jestli máte zájem, napište mi pro aktuální informace. V dalších textech na těchto stránkách se věnuji konkrétněji některým - zde jen lehce dotknutým tématům. Fotografie z míst TOP12 průběžně doplňuji na Instagram Amsterdam česky. Aktuální dění, výstavy, festivaly atd. najdete na facebooku Amsterdam česky. Děkuji moc za přízeň a těším se na viděnou v mém milovaném městě!